Jihočeská kulajda s pošírovaným žloutkem

How to Make Mak-Nyuss Baked Potatoes Stick Recipes From Deanda

Poslední dobou bourám svoje dětská tabu a to snad na všech frontách. Jedno takové tabu byl pro mě kopr. Vždycky mi strašně voněl, ale u nás se nikdy s ním nevařilo a tak jsem si na něj vypěstovala skoro až averzi. Teda kromě nakládaných okurek s koprem, to bylo jediné kde jsem ho měla ráda. 

Každopádně jsem nedávno ochutnala skoro až omylem kulajdu a to poctivou domácí a pravou jihočeskou. Od té chvíle jsem se nemohla té výborné chuti zbavit a kulajda se stala jednou z mých nejoblíbenějších polévek. Navíc mi kopr po těch letech zachutnal tak moc, že se ho nemůžu nabažit. 

Co potřebuješ: 

4 brambory

cca 200g čerstvých (zavařených) hub

3 bobkové listy

3 kuličky nového koření 

sůl, pepř

250 ml smetany 

4 vejce 

1/2 hrnku hladké mouky

snítka kopru

Jak na to: 

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Do hrnce k bramborám přidáme nakrájené houby, bobkový list, nové koření a dostatek vody. Vše necháme společně povařit, dokud brambory nezměknou. Mouku smícháme s trochou vody a přes sítko hmotu nalijeme do polévky. Necháme maličko zavařit. Dále přilijeme smetanu, přidáme sůl a pepř. Ná závěr do polévky po jednom nalijeme vejce, necháme uvařit a přidáme dostatek kopru. 

Já na ozdobu zvolila pošírovaný žloutek. Dělá se naprosto stejně jako klasické pošírované vejce, jen opatrně musíme žloutek po pošírování vyndat z bílku. Bílky můžete přidat do polévky. 

left align image

left align image

left align image

Komentáře

  1. Prozatím žádné komentáře

Nechat komentář